Friday, June 17, 2016

Matrik? susah????

Assalamualaikum.

Matriculation programme.

Sc:
Module 1 - BIO, PHYSICS, chemistry and math (math ni more to add math)
Module 2 - PHYSICS, chemistry, math and sc computer
Module 3 - BIOLOGY, chemistry, math and sc computer

Account  - Account, eco, bisness and math (tak sama dgn math sc)

Paling mencabar mesti la module 1. Pure sc student.

Hari ni syira bak share pasal Matrikulasi. Terasa nk post sebb ada ramai sgt junior yg tanya pasal how matric ni. Susah ke. Macam sekolah la and etc. Actually yes, memang matric susah. Sebab kita stay matric 10 bulan je utk study. And memang dlm lecture tu lecturer rush sgt2 mengajar.

Tapi tu bukan alasan nk buat matric nampak worse. Matric ni serious best sgt. Why best? First imagine, the whole college tu budak sebaya kita and minoriti je senior (pdt). And matric ni life dia best. Mcm sekolah asrama sikit tpi tak sgt pun. Cuma ada hari je boleh outing. Tak boleh la sesuka hati nk keluar masuk mcm duk uni. Kalau segi pemakaian, kena pakai kemeja or baju kurung only.

Tapi tu yang bagus tau. Sebb kita belajar matrik sat je. So memang pihak college ni jaga kita betul2. Tak ada la nak leka enjoy dgn kwn sgt. Kita ada masa nk study and nk enjoy. So study kita pun terjaga 👍

Ramai org duk takut nk masuk matrik sebb SUSAH. Belajar memang la susah. Buat apa belajar benda senang kan kan. Semuanya depend dkt diri sendiri. Kalau ada rasa nk belajar tu, susah mcm mana pun kita boleh bawa sebb niat nk belajar. Percaya pada diri. Matrik ni tempat permulaan. Org straight A's SPM pun belum tentu boleh 4 flat kalau dia tak berusaha.

0 comment: